2013. szeptember 29., vasárnap

Lepkés kérdés :)

Heyjoe-nak, aki nagyon otthon van lepkekérdésben...

2013. május 18-án jártunk a Börzsönyben saslesen, és a Holló-kőn (nem a falu a Cserhátban, hanem a hegy a Börzsönyben :)) találtam egy nagyon érdekes báb-szerűséget. egy szikla mélyedésébe volt beépítve, a vége ki volt nyílva, és amikor belepiszkáltam egy fűszállal, valami NAGY dolog felháborodottan mozgott benne. A báb maga is nagy volt, legalább 6-7 cm hosszú és vastagabb, mint az ujjam. 
a rovaros fórumon nem sok mindent tudtak vele kezdeni, egyvalaki nagy nappali pávaszem bábjának tippelte. ámde az általam a neten talált lepkeszakértő ember erre a következőt írta:
"A pávaszemben lehet némi igazság, azonban láthatóan ez egy szövedék,olyat pedig nappali lepke nem csinál. Én egy hazai fajt ismerek, amelyiknek így néz ki a bábja és ekkora,ez pedig a nagy éjjeli pávaszem (Saturnia pyri).Mivel azonban ez sziklán nem bábozódik,azt tudom elképzelni,hogy valaki megtalálta,megbontotta,majd eldobta"
De a báb határozottan nem eldobva volt, hanem oda beépítve. illetve a fórumon volt, aki kijelentette, h. ő már látott éjjeli pávaszemet sziklán bábozódni, és ezt fotókkal is igazolta.



4 megjegyzés:

  1. A képen igazából nem a báb látszik, hanem a bábot védő szövedék, a kokon, ami tényleg olyan, mint a nagy éjjeli pávaszemé. Elvileg a tápnövénye törzsén bábozódna, de neten képekre rákeresve még téglafalon is látható, szóval szerintem az lehet. Csekély tudásom alapján a hernyókat két hormon aránya készteti bábozódásra, és ha egyszer menni kell, akkor menni kell. Ha megzavarja a hernyót bábozódás közben valami, esetleg nincsen ideje másik helyet keresni, és ilyenkor kerülhet meglepőbb helyekre, nem feltétlenül követve a szakirodalmat :)

    VálaszTörlés
  2. :) köszönöm
    szerencsére a szörny nem bújt ki, amíg a közelben voltunk, bár a fiúk ezt határozottan sajnálták (én nem...)
    amúgy, ha szereted az ízeltlábúakat, itt vannak a kéktúrások:
    http://muszlimturaklub.blogspot.hu/2013/07/mit-lattunk-kekturan-izeltlabuak.html
    a fekete felsőmön látható igen kicsi sárga hernyószerűség még meghatározatlan, a többi már megvan :)

    VálaszTörlés
  3. A sárgára nem merek vállalkozni :)
    Még nem sok vedlésen lehet túl, ezért még nem érte el a "végleges" hernyó formáját, így nagyon tippelgetős lenne részemről a dolog :)

    VálaszTörlés
  4. Hát, akkor ez megmarad örök rejtélynek :) Tényleg nagyon apróság volt amúgy, először észre se vettem, h. az egy élőlény.

    VálaszTörlés