2011. május 23., hétfő

T-szurdok, még egyszer

Megbízott Szakértőnk szerint a T-szurdokos túra beszámolója túl sötétre sikeredett... Pedig én nem szántam annak, mert én nagyon élveztem ezt a túrát, az események (haha, értitek, ESEMények) ellenére, vagy lehet, h. pont azért.
Mindenesetre, a T-szurdok tényleg nagyon szép és vadregényes hely, még akkor is, ha néhol kissé vicces, technikás szakaszok tarkítják... Ennek bizonyítékául mutatnék még néhány képet. szubjektív válogatás, kedvenc fotóimból:

Tükröződés:


Találtunk egy nagyon kicsi kisbékát, és boldogan álljuk körül. A képen látható alakok közül EGYIK SEM a kisbéka. A kisbéka itt nem látszik, mert nagyon kicsi:


Valamit látunk ott fenn. Nem tudom, mit, de Gyuri unja:


Vízesés, vízesés, visongtam boldogan, ez NEM vízesés, max. egy kis csobogó, mondta sokadjára is rezignáltan M. Sz., és végül is igaza volt, mert az IGAZI vízesés az később jött:


Zöld világ:


Parazitakráter (megkerestétek, h. mi az?)


A siroki vár:

2 megjegyzés:

  1. Segítség:

    A parazita olyan élősdi, mint a fán a fagyöngy vagy a kutya bundájában a bolha. A szállásadóból táplálkozik. Nos, ez a kifejezés nem éppen szakszerű, de így terjedt el és vált használatossá. egy tűzhányó palástján található új, kis tűzhányót jelenti.

    De hogy keletkezik?

    A kráterben felemelkedő láva oldalnyomása néha feltépi a kúp laza szerkezetű oldalát. Ez az oldalnyomás magas tűzhányóknál óriási lehet, hiszen gondoljunk csak arra, hogy 1m3 láva több mint 2 tonna súlyú. Ez a nyomás megsokszorozódva a gázok feszítőerejével a rétegvonalak mentén átpréselheti a folyékony, izzó magmát a vulkán palástjain. A magma útját a vajúdáskor fellépő földrengés által okozott hasadások még inkább megkönnyítik. Így ezeken a hasadékokon egymás után több parazitakráter is létrejöhet sorban egymás alatt, mint gombok a kabáton. Ezért az olaszok ezt a jelenséget bottonierának, gombsornak nevezik.

    Érdekesség:

    Az Etna parazitakrátereinek száma meghaladja az ezret. Pontos számukat sohasem tudhatjuk meg, mert sokat közülük egy későbbi kitörés már elborított. A parazitakráterek vagy –kúpok tipikus monovulkánok.

    Forrás: http://www.bebte.hu/vulkanok/vulkananatomia.htm

    Kérdés:

    Nem is tudtam, hogy ilyen vulkanikus dolog volt itt a közelbe. Bár a földrajzot sose szerettem, lehet ezért. Ti tudtátok?

    Adrienn

    VálaszTörlés
  2. hm... Szerinted pl. a Mátra vagy a Börzsöny hogyan alakult ki? :)

    Persze a "vulkanikus dologgal" ne arra gondolj, h. pl. tavaly tört ki utoljára a Csóványos :). De ezek vulkáni hegységek.

    VálaszTörlés