2012. január 16., hétfő

Téli Gyermekvasút


Táv: 15 km
Szint: 510 m
 Már éjjel a túráról álmodtam: álmomban volt majdnem ezer nevező, és amikor már mindenki benevezett, közölték, h. mégsem gyalogos, hanem lovastúra lesz. A rajtnak helyt adó épület falára kitűztek egy A4 lapot, amin ez állt: 9 ló van, póni egy sem. No, akkor induljunk is haza, mondtam a túratársaknak, mert van ugye 2 túravezető, marad 7 ló, azzal mit is kezd 1000 ember? Nem kell hazamenni, mondta az egyik túravezető, egyrészt van még 3 bicikli is, másrészt majd útközben cserélgetjük, h. ki ül a lovon, a többiek meg gyalogolnak…
Elhamdulillah itt szólt az ébresztő, mielőtt a dolgok tovább bonyolódtak volna. Nagyon álmos voltam, és nagyon nehezen keltem fel, de azért indultam. Még nem volt 8 óra, amikor a 21-es busztól indultam Széchenyi-hegy felé, de már jöttek szembe a futók és túrázók is. No, jöhettem volna korábban is, gondoltam, és ez az érzésem csak erősödött, mikor odaértem a Gyermekvasút végállomásához, ahol a rajt volt. TOLTÁLIS káosz uralkodott. Beálltam a sorba, aztán kiderült, h. a nevezési lapért és fizetni máshol kell sorba állni, a távok külön sorban neveznek, de h. melyik hol, az nem egyértelmű, a 20-as és a futó láthatóan volt kiírva, a többi nem (az asztalon volt a papír, de az pl. a helyiség túlsó végéből nem látszott, közelebb meg nem lehetett menni a brutális tömeg miatt), de pl. a 15-ös, azt egyáltalán nem sikerült megtalálnom, h. hol van kiírva. Ugyanis ekkor már eldöntöttem, h. nem a 20-ra megyek, mert 12-ig végeznem kellett mindennel, h. a húgomékhoz érjek 1-re – a lánya születésnapját ünnepeltük. 8-ra értem a rajtba, ahol ilyen állapotok uralkodtak:

Mindenki kavargott fel-alá, átállt egyik sorból a másikba, próbálta bent az amúgy is szűk helyen kitölteni a nevezési lapot, ráadásul egy csomóan behozták a kutyáikat is… a pórázos kutyák és a póráztalan kutyák is ott kavartak, egy vörös szőrű keveréket egy kisgyerek próbált kirángatni az asztal alól… amúgy később is jellemző volt, h. a túrázók közül számosan felvonultatták a neveletlenség különböző stádiumaiban lévő ebeiket. Nem értem, h. ha valaki nem tudja behívni a saját kutyáját, akkor miért engedi le a pórázról? Egy nem behívható kutya, az egy veszélyes kutya. Engem már támadott meg kutya úgy, h. a mentő vitt el a helyszínről, azt sem tudta behívni a gazdája, még akkor sem, amikor én már a földön voltam, a kutya meg rajtam, és tépte a karomat, amit reflexből emeltem az arcom elé, végül a „gazdi” manuális módszerrel, a nyakörvénél fogva rángatta le rólam a kutyát, amely még akkor sem akarta kinyitni a száját, ezért a fogaival együtt a karom apró cafatkái is távoztak, amelyekre pedig bizonnyal szükségem lett volna még, mert 2 ujjam azóta sem 100%-os. No, az a gazdi is váltig állította, h. az ő kutyuskája szelíd, és nem bánt senkit. Ez én alapból el is hiszem, nem félek a kutyáktól még most sem, kedvelem is azokat, DE amikor egy lefagyott lejtőn próbálok egyensúlyozni lefelé, és egy vizsla csapódik teljes sebességgel a térdhajlatomnak hátulról, hát, az nem a legjobb élmény a kutyuskákkal kapcsolatban, még akkor sem, ha tényleg esze ágában sem volt megharapni.
Még megpróbáltam megkérdezni, h. a kabátomat otthagyhatnám-e csomagmegőrzés keretében, de a harmadik kérdésemre se válaszolt senki, és láttam, h. valóban fülig vannak a rajtoltatók a munkában, szóval hagytam inkább. Most már legalább tudom, h. nem volt jó ötlet, fáztam nagyon utána.
Végül 8:25-ös idő került a lapomra, kiverekedtem magam a tömegből, és indultam szaporán, mert hideg szél fújt. Az útvonalat jól ismerem, nem kellett az itinert nézegetni, a lábam elé viszont igen, mert sok helyen jó jeges volt az út. Az idő viszont nagyon szép volt, sütött a nap, csak az a szél, csak az ne lett volna… találkoztam egy csomó ismerőssel, pl. Edittel és a kisfiával. Amúgy nagyon fáradt és álmos voltam, legszívesebben lefeküdtem volna valahol aludni, de a hó annyira nem volt csábító…
Az út azonban gyorsan fogyott, és közben megvigasztalódtam, mert egyébként nagyon szeretem ezt az útvonalat, és a tavalyi túra nagyon jó volt – talán azért, mert akkor nem volt ennyiféle résztáv, igaz, h. sorba álltunk vagy 15-20 percet akkor is, de nem volt ilyen káosz.
Út közben azon gondolkodtam, h. mit lehetne tenni a káosz csökkentésének érdekében. Nem szeretem a céltalan fikázást, amikor valaki a javítás szándéka nélkül szid valamit, amibe más emberek egy csomó időt, pénzt, energiát, erőfeszítést beletettek – én magam is szervezek rendezvények, ezért pontosan tudom, h. kívülről sokkal egyszerűbbnek tűnik a dolog, mint amilyen valójában. Nekem csak egy pár dolog jutott eszembe:
-          nem engedném be a kutyákat a rajtoltató helyiségbe. Várjanak kint.
-          Kintre tennék pár asztalt, és itt kezdeném el osztani a nevezési lapokat, h. aztán az emberek már a kitöltött nevezési lappal álljanak sorba, és a falon, tenyerükön, táskájukon stb. írni próbáló nevezők ne bent vegyék el az amúgy is szűkös helyet.
-          Egyértelműbben, magasabbra helyezett táblákon írnám ki, h. hol kell nevezni az egyes résztávokra. Annak, h. a rajtoltató előtt az asztalon oda van írva, annak nem sok értelme van.
-          Ha erre lehetőség van (nem tudom, mi a helyzet a közterület-foglalással), az egész rajtoltatást megpróbálnám inkább kintre tenni. Az igaz, h. a rajt kb. 2 órás időtartamát a hideg szélben tölteni nagyon embert próbáló dolog lett volna, de pl. félórás váltásokban már nem.
Úgy vélem, mindenképp nehéz ügy egy ennyi résztvevős túra, én már voltam ezeknek a rendezőknek több túráján is, jobban szokott menni a dolog, lehet, h. most tényleg nagyon sokan voltunk.
Hozzá tartozik a dologhoz az is, h. a túrázók maguk is elég nagy káoszt csináltak. Ti a 15-ös sorban álltok, kérdeztem három kamaszlányt. Nem, mi csak úgy várunk, felelték. Ó basszus, persze, amikor egy kis helyiségben rengeteg ember próbál nevezni, ők csak úgy várnak, de akkor miért nem kinn várnak, ahol nem fokozzák a tömegjelenetet? Meg a kutyák is miért nem kinn várnak? Mindegy, arról, h. az emberek nem képesek legalább valamennyire civilizáltan viselkedni, már végképp nem a szervezők tehetnek, abba is hagyom ezt a témát. Ott, aktuálisan a túrán is hamarosan már jó hangulatban mentem, a sárga sávnak ezt a részét nagyon szeretem, emlékszem, tavaly a húgomék hogy kiakadtak, h. miért kell ennyit felfelé menni :).
Szépjuhásznénál ittam a kínált izo-italból, a tea sajnos nem volt még kész, pedig tavaly egy idősebb hölgy nagyon kedvesen nagyon finom teát osztott, számítottam is rá, kiváltképp, h. a termoszom ugye korai halálát lelte. Mindegy, 15 km-t éppen bármi nélkül tök jól ki lehet bírni, mentem is tovább.
A zöld háromszög János-hegyről lefelé elég csúnyán fagyos volt néhol, óvatosan ereszkedtünk lefelé, de aztán az út nagyon szép volt:

A Tündér-szikla után pedig, a másik oldalon, ahol jobban ki volt téve a napnak, alig volt már valami hó:

Innen már hamar beértem, sajna egy csomó más emberrel egyszerre, beálltam egy sorba, elkérték a Budapest-kupás füzetemet, és pecsételtek, míg még sorba álltam, legalább ez is megvan. Mikor végre sorra kerültem, akkor derült ki, h. előbb még a célpecsétet kell kérni, az ajtótól legtávolabbi, legbelső sor állt a célpecsétért, oda is beálltam, pedig elég erős késztetést éreztem arra, h. hagyjam az egészet, és menjek haza szépen az oklevél átvétele nélkül. Így ugye még egyszer sorba álltam a célpecsétért, aztán még egyszer az oklevélért, körülöttem mások is türelmetlenkedtek, nem én vagyok az idegroncs… közben persze fáztam, mert a nagy dzsekiben eléggé megizzadtam.
Végre meglett minden, igyekeztem vissza a buszhoz, aztán végül ¾ 2-re értem a húgomékhoz, ahol még zuhanyoztam és átöltöztem, de elhamdulillah rendesek voltak, nem haragudtak rám – már jól tudják, h. nem vagyok egészen normális…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése