2019. március 31., vasárnap

Julianus 50Táv: 55 km
Szint: 1900 m

Voltam már ezen a túrán párszor. Nem emlékszem, hányszor, olyannyira, h. a rajtban, a nevezési lap azon rovatába, h. hányadszor teljesítem, azt írtam: 4 v. 5. Ennél pontosabban nem emlékszem. 3x BIZTOS voltam már, de lehet, h. 4x is. De előre kell bocsátanom: olyan nehéz, mint idén, nem volt még soha. (Meg is állapítottuk Zolival, h. öregszünk…)
Mint az előző mondatból szinte azonnal kitalálhattátok, Zolival beszéltük meg ezt a túrát. Én idén még nem is jártam a Börzsönyben, s szerintem ő sem. Emellett nagyon szeretem ezt a túrát, a klasszikus teljesítménytúra-hangulatot, ahol ugyan nincs Snickers csoki meg track a honlapon, de nagyon kedves idős szervezők vannak, és alacsony nevezési díj. Menjünk hát, mondtuk, s meg is beszéltük a találkozót 6-kor a Nyugatinál.
A túra Nagymaros-Visegrádról rajtol, itt hagytuk az autót, h. majd este Szobról vonattal visszajöjjünk érte. 7 után pár perccel értünk a rajtba, ahol már sokan álltak sorba a nevezéshez, elégedetlenkedtek is, h. sorba kell állni, de végül is kb. 10 percet kellett várni, ami szerintem teljesen elfogadható (a kutya volt a legtürelmetlenebb, de neki meg simogattuk addig a fülét).


Amúgy a rajtban összeakadtunk M. Sz-szel és Tamással, s együtt is vágtunk neki a távnak, de aztán ez a formáció viszonylag hamar felbomlott, s nem is találkoztunk még a célban sem.
Nekem – mint általában – hiába voltam n alkalommal már a túrán, elég halvány emlékeim voltak róla. Arra emlékeztem, h. van benne két nagy nekirugaszkodás: fel kell menni a Hegyes-tetőre, meg majd a Koppány-nyeregbe. Illetve, mióta a kék sávot áttették a végén meg kell mászni még +2 hegyet is. Olyan apróságok, h. pl. a Koppány-nyeregbe KÉTSZER kell felmenni, meg még ott van a Gömbölyű-kő, meg még ez meg az, ezek a feledés jótékony homályába merültek már, s nagy bölcsen az itiner sem tartalmaz szintadatokat, csak távot, így boldog tudatlanságban indultam neki a túrának.
Ha a jövőben bármikor ismét szót ejtenék arról, h. nevezek a Julianusra, kérlek, emlékeztessetek, h. ezen a túrán VÉGIG felfele kell menni, s a kék sáv áthelyezése óta meg még inkább.
Arra tisztán emlékeztem, h. az eleje jó szintes. S valóban, az első 4 km-ben van rögtön vagy 400 szint. Itt még viszonylag simán felsuhantunk (na jó, a fiúk suhantak, én meg kétségbeesetten kepesztettem utánuk), még arra is maradt erő, h. pecsételés után a kilátóba felmászva megörökítsük a kilátást: 


Innen egy igen erős lemenet után viszonylag pihentető szakasz következett. Én nagyon-nagyon figyeltem, mert április 5-7-én a Természettudományi Múzeumban kucsmagomba-napok lesznek, s igen szerettem volna a kiállításhoz valamivel – főként papsapkagombával – hozzájárulni, még gyűjtődobozt is hoztam (nem akarlak csigázni benneteket, a gyűjtődoboz üresen jutott haza, egy darab gomba sem volt egész úton). De volt hunyor. Sok.


Hullámzó úton jutottunk el Törökmezőre, ahol a 3. ponton a pecsételés után leültünk egy kicsit táplálkozni. Ekkor még együtt volt a csapat, de ez volt az utolsó ilyen alkalom. Én kicsit macskáztam is, aztán mentünk tovább, mert a szintidő erre a túrára nem olyan bőséges.A változatlanul a kék jelzésen vezető úton Zolit magunk mögött hagytuk M. Sz-szel, de sejtettem, h. ez nem lesz így sokáig, mert ez a tempó nekem kicsit erős volt, nem is reménykedtem benne, h. sokáig tartani tudom. Egyelőre mentünk, beszélgettünk, gyorsan ment az idő, nahát, régen itt ment le a kék a műútra, mondtuk, de most már nem itt megy le, hanem – minő meglepetés – még felfele kell menni valami huplin, s UTÁNA megy le. Így kevesebbet kell a műúton menni, gyakorlatilag közvetlenül a pontra bukkanunk ki. Régen itt a pontőrök diót pucoltak, s azzal kínálták a túrázókat, de ez már elmúlt, nem is ugyanazok a pontőrök voltak, meg dió sem, ami nem annyira táplálkozási szempontból volt veszteség (1-2 gerezdet vettem el max.), hanem nekem a túra része volt a „diós pont”. Így diótlanul mentünk tovább. Tamás ekkor már Nosztrán járt.
Itt kellett a kék sávról átmenni a piros sávra. Én ismét kifejtettem, h. nekem kicsit erős a tempó, Zoli helyeselt, így hamarosan elszakadtunk M. Sz-től, s nem is találkoztunk többé a túra során.
A szétválásnak hamarosan meg is lett az eredménye… A piros sávot itt a közelmúltban ide-oda áttették, néha csak 1-2 méterre az erdészeti úttól, azzal párhuzamosan, néha jelentősebben is. Mindketten rosszul értelmeztük Zolival az áthúzott, nem áthúzott, lefestett, régi, új stb. piros sávokat, s így egy helyen, ahol a hivatalos piros ment tovább egyenesen, kissé balra, ott mi mentünk tovább, kissé jobbra, fel a hegyoldalba (naná, az ember MINDIG úgy kavar el, h. legyen benne egy kis plusz szint a táv mellé, nyilván…). Egy idő után azért csak feltűnt, h. nagyon nincs már jelzés, s el is kezdtünk tanácskozni, mi legyen. Az út, amin mentünk, sajna egyre inkább elhajlott attól, amin menni kellene, s a GPS szerint max. egy másik dimenzióban fog találkozni azzal. Bal oldalunkon a brutál meredek hegyoldal, alatta pár tucat méter mélységben a patak (asszem, a Medres-patak), aminek pont a MÁSIK oldalán kellene haladnunk… Hát, mit lehet tenni, elindultunk visszafelé, majd egy olyan ponton, ahol a hegyoldal kicsit megszelídült, leszerencsétlenkedtünk rajta, átkeltünk a patakon, s felküzdöttük magunkat a meredeket a valódi piros sávra. Nem mondom, h. jólesett. Zoli szerint pont az ilyenekre jó visszaemlékezni. Hát nekem még most sem jó.
E kis kaland után már szinte semmiségnek tűnt beérni Márianosztrára, ahol a ponton volt mindenféle kaja, amiből én nem ettem, viszont volt víz, s egy üveg citromlé. Ez egy nagyon jó ötlet, jó lenne minden túrán bevezetni, mert jelentős költséget nem jelent, de a melegben nagyon jól esik a vízbe egy kis citromlevet loccsantani.


Sajna azonban nem időzhettünk sokáig, mert meg kellett indulni a Koppány-nyereg felé. Engem kisebbfajta lelki megrázkódtatásként ért, mikor az itinerről leolvastam, h. KÉTSZER is felmegyünk a Koppány-nyeregbe, bár ekkor már felderengett, h. ja igen, tényleg. De a térképvázlat szerint az útvonal legalább a Gömbölyű-követ kikerüli, amely az egyetlen pont lett volna a nap során, ahol 500 méter tengerszint feletti magasság fölé kerülünk.
Hát, nem lett meg könnyen ez a Koppány-nyereg a piroson. Amúgy 451 m tengerszint feletti magasságával legfeljebb a „kis fika-hegy” minősítést érdemelné ki TKM-től, sőt, még azt sem, mivel nem hegy, hanem ugye nyereg. De akkor is megszenvedtünk vele, annyira, h. felérve elérkezettnek láttam az időt, h. elfogyasszuk a magammal hozott vaníliás zéró kólát. Sajna csak egy 0,33-as volt, pedig egy litert is meg tudtam volna inni. Főleg, mikor a pontőrök közölték, h. ja, de mégis fel kell menni a Gömbölyű-kőre, mert a piros sáv felmegy, a térképen, amit kaptunk, tévesen van ez a rész ábrázolva. Na, hurrá. Egészségesen meredek lejtő vezet fel erre a kőre, de azért csak felszenvedtük magunkat, s a kilátás, az tényleg szép volt.Innen már csak le kell csorogni Nagybörzsönybe, gondoltam. Tévesen. Fel kell vennem a Gömbölyű-követ Azon Helyek Listájára, Ahonnan Felfele Kell Lemenni. Kicsit valóban elindultunk lefele, de aztán még mentünk felfele is, mert miért ne. Majd miután minden lehetséges oldalról megtekintettük a nagybörzsönyi horgásztavat, ISMÉT egy egészséges emelkedővel beértünk Nagybörzsönybe.
A ponton kicsit megálltunk enni. Zoli megivott egy pohár tömény, hígítatlan szörpöt, mert nem tűnt fel neki, h. az még nincs hígítva. Ebből is látszik, h. nem voltunk már 100%-os állapotban. Nehéz is volt felkerekedni s továbbindulni, de azért megtettük, mert igen, jól gondoltátok, az a pompás élmény várt ránk, h. ISMÉT felmászhassunk a(bba a kretén) Koppány-nyeregbe.
Ami ezúttal sokkal nehezebbnek bizonyult. Először is, brutál sokat kellett menni a műúton. Amúgy rémlett, h. MINDEN EGYES ALKALOMMAL többet kell menni a műúton, mint amire emlékezek, pont mint a Tamás-kúti kulcsosház előtt. Ráadásul sunyi módon felfelé kellett menni, de mondjuk jobb is, mert kevesebb szint maradt addigra, amikor egy éles jobbkanyarral neki kellett menni a hegyoldalnak.
Na, azért maradt addigra is. Mindegy, mondtam Zolinak, h. nagy sebességet már ne várjon tőlem ezen az emelkedőn, mentem, ahogy tudtam, s közben ügyeltem, h. ne nagyon lépjek rá magam után vonszolt beleimre. Így értem fel, kevéssé dicsőségesen, a pontra, ahol, bár éreztem, h. a gyomrom nagyon nem jó, ettem egy kis sós mandulát. Itt kezdett megfogalmazódni a fejemben, h. MENNYIRE jó lenne, ha a rajtszámom, mely 40-es volt az 50-es távon, inkább 50-es lenne a 40-es távon…
Elindultunk lefelé, de kínzóan tudatában voltunk (legalábbis és), h. még azért kell felfele menni, mert ugye mióta átrakták a kék sávot, ott van még az a két szerencsétlen hupli, illetve a hegyoldalban féloldalazva haladó új útvonal, meg azért még a Nagy-Galla aljába (elhamdulillah NEM a csúcsra) is fel kell kapaszkodni.
Nekem ez már nem nagyon esett jól, folyamatos hányinger kínzott, enni nem tudtam, igyekeztem némán szenvedni, s tartani a lépést Zolival, ami úgy nézett ki, h. lefele meg vízszintesen simán tudtam elöl menni, de felfele mintha valaki behúzta volna a kéziféket, olyannyira, h. mire utolértem Zolit a kitudjamilyen hegy csúcsán, ő már megvacsorázott, átöltözött, és aludt is egyet:A kék továbbra is át volt rakva, a Zuvár alatt mentünk egy ritka gusztustalan, diónyitól öklömnyiig terjedő kövekkel borított úton, h. akinek eddig nem fájt a talpa, az sem érezze megfosztva magát a továbbiakban. Ismét úgy éreztem, soha nem jön el az utolsó EP.
Azért nyilván csak eljött, ittam egy pohár vizet, s mivel hűvösödött, Zoli felvette a polárját, én addig is leültem a fűbe, aztán mentünk tovább. Egészen a műútig, ahol is Zoli (még idejében) felfedezte, h. hiába adta át az itinerjét, nem pecsételtek bele… Visszament pecsételni, egy olyan szó kíséretében, amelyet én nagyon-nagyon ritkán hallok tőle, én pedig önfeláldozóan megvártam az út szélén. Gondoltam, h. addig is leülök, de reálisan felmérve a helyzetet, úgy gondoltam, h. inkább ne, mert lehet, h. nem bírok felállni soha többet.
Innen igazából tényleg nem volt már sok szint. Mentünk az erdőben, a szokásosnál sokkal kevesebb vizet tartalmazó patakot kerülgetve-átkelve, majd egy utolsó nekirugaszkodással kikapaszkodtunk a mező szélére, s az egyre hangsúlyosabb naplementében igyekeztünk a Sukola-kereszt s a régi nosztrai út felé.A régi nosztrai út egy elég szerencsétlen, vízmosta, köves utacska volt, mostanra csináltak belőle egy sima, de kőszórt utacskát, amin szintén nem túl kellemes haladni, de biztatott minket a tudat, h. már csak 3 km van a célig. Mondjuk az elég unalmas 3 km volt, de hát valahogy csak be kell jutni Szob vasútállomásra.Szobra már sűrűsödő sötétben értünk be, a vasútállomás előtt hallottuk, h. pont most indul a pesti vonat, amivel a kocsiig vissza kell mennünk, de ott egye fene, úgyis hideg kólát akartunk inni, s nyugodtan átvenni a jelvényt-oklevelet, amiért én most jobban megszenvedtem, mint a korábbi 3 (vagy 4) teljesítés alkalmával összesen:Kicsit leültünk, kóláztunk, beszélgettünk a szervezőkkel meg a túratársakkal, rövid, építő vitát folytattunk arról, h. van-e 19:32-es vonat, vagy nincs (volt, csak nem a Nyugatiba, de mivel mi Nagymaros-Visegrádig mentünk, nekünk végül is mindegy volt, de annak a túratársnak, akit a Nyugatiban várt a kerékpárja, nem annyira…)
Megvettük a jegyet, s a kb. negyedórás késéssel Hamburgból érkező nemzetközi vonattal mentünk egy megállót a kocsiig. Én már nagyon fáztam, a kocsiban is felvettem a dzsekimet, majd már teljes sötétségben jöttünk Pestig, ahol Zoli a ház előtt tett ki, ami remek volt, és még a lift is működött, ami meg ugyanilyen remek.
Mindezek ellenére, még ha nem is jön le, én remekül éreztem magam a túrán (eltekintve a hányingertől). Nagyon szép volt a Börzsöny, s bár kemény menet volt, nem ígérhetem, h. nem jövünk többet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése