2010. június 28., hétfő

Őzikés túra

A vasárnapi túra legérdekesebb eleme az volt, h. találtunk egy őzikét :). Egész kicsi pöttyös gidácskát, ott feküd az ösvény mellet a fűben. Előfordul a gidákkal gyakran, h. az anyukájuk otthagyja őket, de mindig visszajön értük. NEM SZABAD hozzányúlni az ilyen kis állathoz, mert akkor az anyuka nem fogadja vissza. Békén kell hagyni, és mindenképp ellen kell állni a vágynak, h. megsimogassuk.
Ez a kisgida az ösvénytől kb. 50 centire feküdt a fűben. Ezért aggódtam miatta, annyira közel volt az úthoz, nehogy valaki arra járó megfogja. Megálltunk felette, és elkezdtem telefonálgatni, h. mit kell ilyenkor csinálni (állatvédők, Duna-Ipoly Nemzeti Park). Az őzike 2-3 perc után megunta a társaságunkat. Őzhöz teljesen méltatlan visítást hallatott, felpattant, és teljes sebességgel beszáguldott a bokrok közé - ahol már várta a mamája. A helyzet tehát szerencsésen megoldódott elhamdulillah, nekünk pedig nagy élmény volt, mert még egyikünk sem látott ennyire közelről őzikét.
Amúgy a túra elhamdulillah remekül sikerült, bár az utolsó 2-3 kilométerre már nagyon meleg lett. A hegyek szokás szerint gyönyörűek voltak:


Láttunk ÓRIÁSI piruló őzlábgombát, ami elméletileg ehető lenne, de egy ilyen szép dolgot én nagyon sajnálnék megenni:


És nagyon aranyos bimbós pöfeteget:


És egy fura ízeltlábút, aminek pókhoz hasonló lábai vannak, de csak 3 pár, tehát nem pók:


Egyszóval, a túra elhamdulillah remekül sikerült! Jövő héten is sok szeretettel várunk mindenkit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése