2021. december 13., hétfő

VULKÁN 2021

 

Már nem is tudom, hányadszor voltam ezen a túrán. Szerintem hivatalosan 6. alkalommal. Tavaly a lezárások miatt nem rendezték, de mi megcsináltuk privátban, nagy hóban, úgy, hogy egész nap nem ment -10 fok fölé a hőmérséklet. Nekem nagyon rosszul ment, szerintem még nem volt olyan túrán, ahol ennyire azt éreztem volna, hogy nem tudok végigmenni. Hogy a hideg, vagy más miatt, nem tudom, de tényleg alig értem végig, a szintidő megvolt, de éppen hogy.

Idén hivatalosan is rendezték a túrát, ez egy olyan kultikus túra, ahol mindig ott vagyunk, de én mindig félek, és sosem tudom azt mondani, hogy á, úgyis menni fog. Ettől függetlenül mentünk, nyilván.

Zoli előző nap üzent, hogy 6:10-kor találkozunk a Nyugatiban, kicsit későnnek tűnt nekem, de nem szóltam semmit, legalább tovább lehet aludni, s (valamivel) kipihentebben állhatunk rajthoz.

Út közben, ahogy haladunk a rajt/célt jelentő Királyrét felé, egyre téliesebbre fordult a világ, először csak a fák lettek vastagon zúzmarásak, de mire felértünk, már a földet is hó borította.


A rajthoz állásnál szembekerültünk a szokott dilemmával: előnevezésnél sokkal többet kell sorbaállni, mint előnevezés nélkül… a bejárati ajtóig kígyózott a sor, közben legalább elmehettünk mosdóba, amiből nemenként egy volt, de még így is tartott a sorbaállás, mikor kijöttünk… aztán végül megkaptuk a lapokat, és rövid pakolászás után kiléptünk a kellemesen meleg épületből a télbe… nem akarom csigázni itt a kedélyeket, előre megmondom, hogy VÉGIG hó volt, kivéve egy-egy pár tucat méteres szakaszt, ahol a napsütötte hegyoldalban leolvadt az ösvényről. Szerintem hivatalos rendezésen még nem voltam ennyi hóba, ami rá is nyomta bélyegét a teljesítés nehézségi fokára.

A Taxi-nyiladékon, ahol pár hete még gombászni mentem, most vakítóan fehér volt minden, de szép, de szép, adtam hangot tetszésemnek, aztán már inkább csak lélegeztem.

 


Rögtön az első kanyarnál a mezőny jelentős része elment egyenesen a fordulás helyett, általában én azt tapasztaltam, hogy a szokottnál sokkal több tapasztalatlan és nem kellőképpen felkészült aspiráns jelent meg a túrára, ami aztán persze teljesítményükben is megmutatkozott. Szerintem egy kicsit több készüléssel, edzéssel, a hegyek, a táv, a szint és az időjárás iránti kicsit mélyebb alázattal valószínűleg jobb teljesítmény és nagyobb teljesítési arány érhető el, mint nemzetieskedő dalocskákkal…

Az első pontnál pecsételtünk, és innentől egyre csúszósabb részeken haladtunk tovább a Nagy-hideg hegy felé, kellemetlenül meredek emelkedőn, aztán a sífelvonó alatt meg még kellemetlenebben. Elég mély porhó volt, nemigen talált a lábunk kapaszkodót, csúszkáltunk a hóban, de azért csak mentünk tovább, a turistaházba most is a terasz felől kellett bemenni, bent adtak teát, meg ettünk is valamit, mert továbbra is hideg és további szintek vártak ránk kint.

Tudni kell, hogy számomra az évtizede ismert útvonalak is tartogatnak újdonságokat. Pl. képes vagyok elfelejteni, hogy a Csóványosig még ott van az Égés-tető is, ezért mindig nagy felháborodással fogadom az oda felvezető brutális meredeket. Idén azonban már legalább 4. alkalommal jártam erre, így előre készültem az Égéstető-jelenségre, ezért nem lepődtem meg. Ettől függetlenül az emelkedő nem lett jobb. Ráadásul ezen a szakaszon valami hihetetlen durva téli világ uralkodott:

 


A Csóványos előtti közvetlen emelkedő nem volt annyira rossz, mint vártam, nem volt nagyon kijárva, és nem csúszott olyan vészesen, inkább itt is a mélyebb hó volt jellemző, amiben nehéz volt támaszt találni, de azért nem volt lehetetlen haladni benne.

A Csóványoson szokás szerint nagyon hideg volt, alaposan leizzadva értünk fel, az időt nem néztem, mikor, de a kilátóba felmennie szembe sem jutott… szerintem idén rekordszámban voltam fenn a kilátóban, s úgy éreztem, nem ez a megfelelő pillanat a további fellátogatásra. Mihelyt megálltunk, lent is fázni kezdtem, így inkább gyorsan megettem valamit, amit a hátizsák derékzsebében találtam (remélem, valami szeletféle volt… szerencsére a trágyagombás workshopon másik hátizsákkal voltam), aztán elbúcsúztunk a Börzsöny legmagasabb pontjától, s indultunk tovább a zöld sávon. 


Egy ideig viszonylag kényelmesen lehetett haladni, ugyan mély hó volt, de legalább nem voltak vészesen meredek emelkedők, lejtő, az volt, de könnyebben járható, mint vártuk.

Aztán jött a feketeleves. A zöld sáv azon szakasza, ami ráfordul a dózerútra, a túra ritka (bár viszonylagos) „pihentető” szakaszai közé tartozik. Na, most ez nem így történt. Egyszer csak olyan szinten volt kijelezve a zöld sáv letérése balra, a Miklós-tető felé, hogy még én is észrevettem… azt is, hogy milyen meredeken kell felfelé indulni.

A zöld sávot ezen a szakaszon rendszeresen elterelik. Állítólag különféle vadmadár-fajok fészkelési szokásai miatt. Vagyis, valahova odafészkel x faj, akkor onnan elterelik a turistautat, hogy az arra járók „ne zavarják” a madarak fészkelését. Én ebben nem értem a logikát, hiszen az adott x faj AKKOR fészkelt oda, AMIKOR a túrázók arra jártak, szóval ANNYIRA valszeg nem zavarták őket… illetve nem hiszem, hogy az a pár ember, aki errefelé jár, jobban zavarná a jószágokat, mint a környéken zajló fakitermelések…

Mindegy, ez a terelés most több mint 100 m szintet adott az amúgy is igen szintes túrához, és nem is ez volt a legrosszabb, hanem az, hogy a nemrégiben elterelt útvonal gyakorlatilag annyi volt, hogy a meredeken kifelé lejtő hegyoldalban felfestették a fákra a zöld sávot. Felfelé és lefelé is igen meredeken kellett megmászni a hegyet, ráadásul nem volt még út kijárva, a behavazott hegyoldalban kellett egyensúlyozni. És még ott volt az, hogy ez a pihentető szakasz helyett jött be a képbe…

Megjegyezném, ha már így megszívtuk, legalább egy ellenőrzőpontot be kellett volna tenni a tetőre, mert a mezőny jelentős része elment a dózerúton, „véletlenül” nem véve észre a kb. 100x kijelzett fordulót és az itiner felhívását, hogy a zöld sáv útvonala változott… illetve jó páran saját bevallásuk szerint tudatosan választották a régi zöldet, ismervén az újat, és tudván, hogy az sokkal nehezebb…

Végül is az elátkozott új zöld után becsatlakoztunk a túra régi útvonalába, és a kellemetlenül meredek, köves szakaszon leértünk a Vilatihoz, ahol be lehetett menni kicsit a melegbe, volt tea, és ettem szendvicset is. Itt négyfős csapatunk újra egyesült, és röviden átbeszéltük eddigi tapasztalatainkat, különös tekintettel a zöld sáv új nyomvonaláról alkotott véleményünket.

Illetve megállapítottuk, hogy ezt a pontot, mely nem egészen 17 km-nél van, 5 óra alatt tudtuk elérni, „Azt hiszem, a szintidőt itt el is engedhetjük”, mondta társaságunk egy tagja, amire én tök ideges lettem, egyrészt, mert az eddigi szakasz a legnehezebb a túrában, ANNYIRA nem rossz eredmény ez idáig (M. Sz. kifejtette: ez majdnem a fele a második Nagy-hideg-hegyi pontig lévő távnak, de a másodikban kevesebb a szint, és ha Nagy-hideg-hegy 10 óra alatt megvan, a maradék 2 óra elegendő leérni Királyrétre), másrészt, mert nekem hiába mondanak ilyeneket, nem azért megyek egy adott (teljesítmény)túrán egy adott tempóval, mert úgy hozza kedvem, hanem mert gyorsabban nemigen TUDOK, lassabban meg általában nem AKAROK.

Kiléptünk az épületből, neki a Salgó-várig vezető, fel-le hullámzó útnak.

 


Itt beértünk egy csomó embert, akik már nagyon el voltak készülve (többen ki is szálltak), láthatólag először jártak a túrán, s minden kisebb emelkedő tetején azt hitték, h. már a Salgó-várban vannak. Márpedig nem véletlenül hívják ezt a szakaszt „piros hullámvasútnak” – a két jelentősebb hegyen (Jancsi-hegy és Holló-kő) kívül van még rajta bőven lépcsőfok. Amikor a harmadik ilyen kisebb lépcsőfok tetején kérdezte meg ugyanaz az illető, h. de ugye ez már a Salgó-vár, tényleg kezdett árnyék ereszkedni a tekintetem elé.

Amúgy eléggé megviselt ez a rész, valósággal örültem, amikor a dózerúton átkelve végre meg lehetett indulni, neki Salgóvárnak (most már tényleg).

Közben továbbfejlesztettem M. Sz. elméletét, aki szerint a Vulkán valójában egy 35 km-es túra, mert utána már csak lefelé kell menni, ami ugye nem számít…

Felfelé Salgóvárba ereje utolsó megfeszítésével kapaszkodott egy terepruhás sporttárs, s mikor megelőztem, közölte, h. ő ezt már nem bírja, görcsöl a combja, nem tud továbbmenni.

- Ugyan, már nincsen sok, ez volt az utolsó nagy emelkedő! – mondtam bíztatóan

- Az hogy lehet, még ott van Nagy-hideg hegy…

- Á, az nem számít, ott már egyszer voltunk...

Nem mondanám, h. boldog támogatót találtam elméletemre…

Salgóvárból nem akartunk balról kerülve a meredély kicsúszkált szélén menni, így jobbról, a térdig érő hóban kerültünk, ez sem volt jó, de egy fokkal jobb.

Leérve jelentősebb nehézségek nélkül jutottunk le Magyar-völgybe. Persze, ott volt megint a kifelé lejtő hegyoldal, de az új zöld után ez már egy könnyed margitszigeti sétának tűnt. Illetve lejjebb volt egy (ezen a túrán igen ritka) szakasz, ahol a hó leolvadt, sár volt, és eléggé csúszott, de nem volt vészes.

A pontra leérve ittunk teát, ettünk is valamit, innen Nagy-hideg-hegy két óra, mondta Zoli, mikor nekiindultunk, és ez reálisnak is tűnt. Bár nincs 8 km, de a kezdeti dózerút után nehéz, havas terep, durva emelkedő, majd a Nagy-hideg-hegy másodszori meghódítása várt ránk.

A dózerúton jó tempóban haladtunk, és a bányapusztai „banános emelkedő” is jobban meglett, mint vártam, bár éreztem, h. fáradok, de nem tartottam reménytelennek a helyzetet.

Az innen a hegy lábáig vezető szakasz megint trükkös, az utolsó kemény emelkedő fényében hajlamos vagyok elfelejteni azt, hogy addig is van szint, most azonban már időben emlékeztettem magam: három lépcső a Nagy-Hideg-hegyig! És így is lett. A harmadikon már elég nehezen kapaszkodtam fel, mire beértem a pontra, Zoliék már sorban álltak az italért, amit arra az esetre ígért, ha másodszor is elérjük Nagy-Hideg-hegyet. Nem kívántam kávét, kólát kértem, ami nagyon jól esett. Közben Zoli barátkozott egy idősebb házaspárral, akik régebben maguk is teljesítők voltak, most csak a gyerekek miatt jöttek, hogy a ponton megetessék őket. Zolinak sikerült annyira a szívükbe férkőznie, hogy ott traktálták a birsalmasajttól kezdve a kekszig mindennel. Én megettem megint egy fél szendvicset, több nem ment le, ittam teát, aztán megint ki a hidegbe, hóba.

Ekkor már tudtam, hogy ha a rendkívüli körülményeket sikerül elkerülni, akkor meglesz a túra, volt még kb. 2 óránk, s 7,5 km lefelé.

Nekiindultunk az először durva lejtőnek a piros sávon, a mély hóban nem volt olyan nehéz, kimentünk a kitaposatlan részre, aztán a lejtő szelídült, és jobb tempóban tudtunk haladni. Ugyan figyelni kellett, mert ezen a szakaszon azért többen járnak, ki volt csúszkálva, és az út síkos felszínéből kiemelkedett a jeges bakhát, de nem volt megoldhatatlan feladat.

Mentem, ami belefér, már túl akartam lenni az egészen, s így végül 11:33-as idővel sikerült a célba beesnem, ami még csak nem is a legrosszabb időm eddig, na mondjuk a legjobb se, nyilván 😊

Pecsételés, oklevél, kitűző, majd leültem, megérkeztek a többiek is, akik kértek kaját, megették a babgulyást, én a maradék szendvicsemet, aztán felcihelődtünk, s indultunk haza.

Az a kellemes meglepetés várt minket, h a kocsi ajtaja befagyott, nem tudtunk beszállni, végül Zoli nagy nehezen az első ajtót kinyitotta, elindította az autót, s ott ácsorogtunk, míg a fűtés megtette hatását, s kinyílt a hátsó ajtó is. Innen már sima utunk volt hazáig.

Alaposan elfáradva értem haza, embert próbáló feladat volt ez a túra ebben az időben. A zöld sáv új vonalát inkább nem minősíteném, „nyáron biztos szebb lesz”, mondta egy túratárs találóan. Akik elcsalták ezt a szakaszt, nem is tudják, mit hagytak ki… A hó, a havas táj nagyon szép volt, bár hatalmas lelkesedésem kb. az Égés-tető aljában elfogyott, de azért végig tetszett, csak nem mindig adtam ennek egyformán hangot…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése